14.3.06

"Ovo je zemlja čuda!"

Torej, v soboto je bilo takole. Nekje po koncu nadaljevanke Telesa (Bodies), ki je mimogrede za moj um seveda, no ja, ne bolj ljubka, ampak mogoče bolj gledljiva od Urgence (ER), sem se sprehodil po teletekstu. Potem sem šele ugotovil, da je pobralo Slobota (če že koga kaj zanima, lahko gre na B92, na Indexu je štorija o osmrtnici, pod katero je podpisan tudi Gotovina, sicer pa je misli o "totem pesu", kot je Slobota klical deda, fajn strnil Jure Longyka v Telstaru), in šel gledat, kakšen je spored na RTS. In na kaj naletim? Na komemoracijo? Fešto? Kje pa - na prenos srbsko-črnogorske tekme za Eurosong. Tale srbsko-črnogorski je treba vzeti dobesedno. Po spominu gre zgodba približno takole (muzike nisem videl/slišal).
00.00 - Začne se glasovanje. 8 članov strokovne žirije + 9. "član" - publika ("televote"). Na oder pride prvi član žirije. Črnogorec da 12 pik črnogorskemu boy-bandu (ČGBB), publika v Sava centru rahlo zažvižga. Drugi član žirije, Srb, da 3 pike ČGBB in 12 pik srbskemu favoritu (SF). Aplavz v hali. Našpičim ušesa, to zna bit' zabavno.
00.15 - Potek mi je zdaj jasen. "ČG stručkoti" dajejo nule SF in dvanajstke ČGBB, "SR stručkoti" dajejo dvanajstke SF in sem ter tja kako piko ČGBB. Na oder pride star Črnogorec in pove v tistem lenem dialektu, da "sa mirnom savjeeešću glasa ovako": 12 pik ČGBB, SF prst v rit. Surprise, surprise. Publika je že fajn besna in se dere kot v starih cajtih "uaaa". Naslednji SR stručko besno prikoraka gor in reče: "Eto, mi ćemo da glasamo pošteno." Da nekaj pik ČGBB in 12 SF. Publika ni srečna. Sem že dobre volje in čakam nadaljevanje.
00.25 Strokovno "glasovanje" je končano, ČGBB vodi za 7-8 pik, publika pizdi vse glasneje. Na ustnicah mi igra hudoben nasmeh.
00.30 Preštejejo se še glasovi publike, SF je dobil 12 ampak ČGBB pa tudi enih 7 pik in ČGBB je zmagal. Res? Pol dvorane besno vstane in hoče domov. Ko voditelj v predpotopni garderobi in njegova joškasta spremljevalka pokličeta podeljevalca nagrade, pride na oder eden od SR stručkotov (morda bi moral celo on dati nagrado?) in pove v mikrofon, da to nima veze s poštenjem. Nato besen odpujsa. Voditelja pokličeta ČGBB, naj pride zapet "zmagovalno" pesem. ČGBB se primaje na rob odra, glasbene matrice ne spustijo. Publika vpitje "Lopovi, lopovi!" (ah, lepi spomini na staro jugo-košarkarsko ligo) zamenja z enako jeznim "Napolje, napolje!" Vsuje se toča letečih predmetov in pred flašami ČGBB pobegne v zakulisje. Malo manj kot ščijem od smeha.
00.35 To je to, si rečem in hočem spat. Napaka. Po minuti ali dveh kaosa pride voditelj nazaj na oder in iz kota strogo resno blekne: "Ovo je zemlja čuda." Zdaj se bom pa res poscal.
00.36 Na oder pridejo SF, torej drugouvrščena skupina, in zapojejo svoj komad ob splošni evforiji v dvorani. Da bo bolj zaleglo, zapojejo kar dvakrat. Nato eden od pevcev zaželi "laku noć onima koji mogu mirno da spavaju" in fešte je zdaj res konec. Kar malo otožen, ker je cirkusa konec, se odrežim v posteljo.

Epilog: glasovanje razveljavljeno, danes naj bi razpravljali o nastalem položaju. Mimogrede, SF, pravzaprav duo Flamingosi, ima čisto zanimivo stvar z naslovom Ludi letnji ples.

Update: storno, ne grejo v Atene. Srbi se zezajo, da so v 15 letih le dosegli civilizacijski napredek: razpad stare države je napovedala krvava fuzbalska tekma Dinamo-Zvezda leta 1990, razpad nevemkatere SCG/ex-Yu tvorbe pa samo par letečih flaš na glasbenem festivalu. Lep napredek, ni kaj.
Update 2: potrjeno ne grejo, mesto v finalu je dobila Hrvaška. Civilizacijski napredek, dobrososedski odnosi, ha?

0 Comments:

Objavite komentar